espa

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

Πάνω σε ένα λοφίσκο του χωριού Μεσσοπόταμος και στη συμβολή του ποταμού Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό, ήταν η αρχαία πόλη Εφύρα η οποία άκμασε τον 5ο και 6ο αιώνα π.χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της που ήταν το σπουδαιότερο της αρχαιότητας. Επισκέπτες από όλο τον γνωστό τότε κόσμο συνέρεαν στο Νεκρομαντείο και έπειτα από μια διαδικασία διαμονής και μύησης, μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Πρέβεζα: Η Άνοιξη αγκαλιάζει τα τείχη της Αρχαίας Νικόπολης (φωτο) | Karvasaras - Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, το 31 π.Χ., διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας, η γνωστή ναυμαχία του Ακτίου, ανάμεσα στον Αντώνιο και τον Οκταβιανό αλλά και της Κλεοπάτρας, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τη Ρώμη. Σε ανάμνηση της νίκης αυτής, ο Οκταβιανός Αύγουστος έχτισε τη Νικόπολη, όπου αργότερα τον 5ο αιώνα μ.Χ. στην αρχή των χριστιανικών χρόνων, έγινε πρωτεύουσα της Ηπείρου.

 

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Τοπία που ξεπερνούν κάθε φαντασία: Διασχίζοντας τον μυθικό ποταμό Αχέροντα! (φωτογραφίες) – διαφορετικό

Το ποτάμι της Ηπείρου που είναι συνυφασμένο με το πέρασμα της ψυχής των νεκρών ανθρώπων στον κόσμο του Άδη. Η ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που αναζητούν δραστηριότητες, όπως φυσιολατρικές διαδρομές κατά μήκος του ποταμού μέχρι τις πηγές του Αχέροντα, όπου μπορεί να κάνει μπάνιο στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά του ποταμού αλλά και καγιάκ, κανό και να διασχίσει τον ποταμό με άλογο. Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους είναι το δέλτα του Αχέροντα, το οποίο αποτελεί βιότοπο για σπάνια είδη πτηνών και ζώων. Για μεγάλες οδοιπορικές διαδρομές, υπάρχουν μονοπάτια και δρόμοι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σπουδαιότερες από αυτές, τη διαδρομή από τη σκάλα της Τζαβέλενας ως τις πύλες του Άδη.

 

ΖΑΛΟΓΓΟ

Ο ηρωικός βράχος του Ζαλόγγου απ' όπου έπεσαν οι Σουλιώτισσες! | Perierga.gr

Η γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό, που έγινε σύμβολο θυσίας και αγάπης προς την ελευθερία. Το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλί Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να υποδουλωθούν στον τούρκικο ζυγό. Το μνημείο στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο. Για να φτάσει κανείς εκεί ανεβαίνει τα 410 σκαλιά, ξεκινώντας από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΣΣΩΠΗ

Αρχαία Κασσώπη - Visit Preveza - Τουριστικός Οδηγός για το Νομό Πρέβεζας | Preveza tourist guide | Διακοπές στην Πρέβεζα

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσική οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου στο σημερινό χωριό Καμαρίνα. Η πόλη της Κασσώπης άκμασε τον 3ο αιώνα και αποτελούνταν από 10.000 κατοίκους. Καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους και εγκαταλείφθηκε οριστικά στο τέλος του 1ου αιώνα π.Χ.

 

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Patras Travel - Διοργάνωση εκδρομών, Ταξίδια αναψυχής, Επαγγελματικά ταξίδια, Εισιτήρια

Έχει έκταση 405 τ.χλμ. και μια μοναδική διέξοδο προς το Ιόνιο Πέλαγος, πλάτους 600 μ. και βάθους 5 μ.. Είναι από τους 11 πλέον γνωστούς και αξιόλογους υγροβιότοπους της Ελλάδας και από τους πιο ενδιαφέροντες της Ευρώπης. Αποτελείται από λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους και γλυκόβαλτους, γραφικές νησίδες που αποτελούν ένα μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς φυσικό οικοσύστημα, όπου ζει και αναπτύσσεται ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Συνολικά στον Αμβρακικό και στους γύρω λόφους έχουν εντοπισθεί περίπου 280 είδη πουλιών, 71 από τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ

Η πανέμορφη λίμνη δίπλα στην οποία δημιουργήθηκε μια "παιδούπολη της Φρειδερίκης" για τα ορφανά του πολέμου. Ένα μαγευτικό τοπίο στην καρδιά της Ελλάδας - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ως περιοχή απείρου φυσικού κάλλους έχει χαρακτηρισθεί η λίμνη Ζηρού, η οποία βρίσκεται στα δόντια της πόλης της Φιλιπιάδας. Στην περιοχή του Ζηρού πραγματοποιούνται έργα υποδομής, κατάλληλης για κανό, καγιάκ και αναρρίχηση.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Η Νικόπολη, η πόλη που ιδρύθηκε για να διαιωνίσει τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου, 7 χλμ. βόρεια της σύγχρονης Πρέβεζας. Οι ανασκαφές στη Νικόπολη ξεκίνησαν το 1913 και οδήγησαν στην ίδρυση του πρώτου Μουσείου στο τζαμί της Πρέβεζας. Το τζαμί βομβαρδίστηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν πίσω στη Νικόπολη, όπου το 1960 οικοδομήθηκε δεύτερο μουσείο που άνοιξε για το κοινό το 1972. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1999 – 2003 και 2005 -2006, στην είσοδο της Πρέβεζας και άνοιξε για το κοινό το 2009.

Το Μουσείο περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από τη Νικόπολη, την πόλη – σύμβολο για τη νίκη του Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου, καθορίζοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση «Μία ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία».

Ο κύριος κορμός της έκθεσης αναπτύσσεται στις δύο κύριες αίθουσες του Μουσείου, με ιστορικό και θεματικό χαρακτήρα, αντίστοιχα, πλαισιωμένος από επιμέρους ενότητες που αναπτύσσονται στους διαδρόμους.

Στην Αίθουσα Α, μέσα από αρχιτεκτονικά μέλη (κιονόκρανα, θωράκια), βωμούς, αγάλματα και προτομές, καθώς και από νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, παρουσιάζεται αρχικά η ίδρυση της πόλης και, στη συνέχεια, η εξέλιξή της κατά τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή, μέχρι την παρακμή και την εγκατάλειψή της.

Στην Αίθουσα Β εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία καθημερινής χρήσης και οικοσκευή, κοσμήματα και σκεύη καλλωπισμού, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία. Μέσα από τα εκθέματα προβάλλονται διαχρονικά οι επιμέρους τομείς και οι εκφάνσεις του βίου των κατοίκων της Νικόπολης, όπως η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα, η καθημερινή ζωή, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες των ανθρώπων, καθώς και η στάση τους απέναντι στο θάνατο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισιτήριο ολόκληρο: 8 ευρώ

Μειωμένο: 4 ευρώ, >65 ετών εκτός ευρωπαϊκής ένωσης φοιτητές

Ωράριο: Δευτέρα- Κυριακή 8:00-20:00,έως τέλη Σεπτεμβρίου

Τηλ.: 26820 89892

FAX: 26820 89893